Back to top

Bli kjent med løypa - siste bit

Hekta du deg på i går og leste deg gjennom til der 21-kilometeren starter? Bra jobba! 
En ting er å løpe langt, ikke alle orker å lese langt. Utholdenhet kan være så mangt. Nå er vi snart i mål. For i kveld skal vi gjennom den siste biten om løypa, før det blir annen og nyttig informasjon du bør lese frem til løpet lørdag 20.mai.  

 Vi har altså kommet frem til det området hvor 80, 50 og 31 km har tilbakelagt både Nordmarka og Bærumsmarka og skal begynne nedstigningen til havnivå. Og hvor 21km og 21km Walk skal starte sin distanse. 
21 km er ikke kontrollmålt til å kalles halvmaraton, men det er vår mest populære distanse. Som med 80km, har også denne sin første mil langs en elv som munner ut i Oslofjorden. Den store forskjellen er at 80km starter OPP langs Akerselven, mens 21km starter NED langs Lysakerelven. 


Lysakerelven renner fra Bogstadvannet og munner ut mellom Snarøya og Bygdøy. Mer presist ved Lysaker. Det er med andre ord alle distansene unntatt 10km som skal løpe ned langs Lysakerelven. 
Etter at de har løpt en bit langs Bogstadvannet, som er et populært og fint turområde, skal de litt på asfalt og sneie innom et boligfelt før de etterhvert skal få kjenne på ordentlig nærkontakt med Lysakerelven. 
På deler av løypa er de nesten nede i vannkanten. Andre steder på toppen av stupbratte koller. Så der er det mange som får seg en overraskelse. De tror det skal bli en smal sak å løpe ned langs elven. Dette er en kupert strekning! Og stedvis også teknisk med røtter og steiner. De kan være sleipe hvis det har regnet, men lørdag ser sånn sett ut til å bli helt perfekt nedover der. Det er uansett alltid noen som tryner og slår seg, så her skal det løpes fokusert. 


Stiene er også veldig smale, så ved et punkt skilles distansene. 21 km får Bærumsiden, mens de tre lengste distansene får Oslosiden. Og så møtes de igjen nede ved den mektige Granfoss. Oslo og Bærum kommune har gjort en god jobb med å utarbeide stiene på hver sin side – uten å forstyrre naturen. 


For det som er verdt å merke seg med Lysakerelven at den er et av Norges 50 mest bevaringsverdige naturområder. Det er mye blandingsskog med rik flora og sjeldne sump- og vannplanter. Det er store forekomster av edelløvskog som hegg og ask, men det er også betydelig innslag av døde og råtne løvtrær. Men nettopp fordi det ikke har vært systematisk rydding eller uttak av trær så har plante- og dyreriket fått helt supre forhold å leve under. Det er registrert 102 forskjellige fuglearter, blant annet den truede dvergspetten. Og det er mye ørret og laks. Bortsett fra de ”vanlige dyra” vi kan se i byen og i den bynære sonen, er det også observert hjort, mår og gaupe i utkanten av dalen langs elva. 


Den frodige vegetasjonen og de nydelige stiene som følger elva gir en følelse av å være langt unna byen. Men faktisk er vi her midt i et av Norges tettest befolkede områder. Det er jo i seg selv enestående å tenke på. 


Når de fire distansene er ute av «jungelen» er det en drøy kilometer på asfalt forbi Lysaker stasjon og så inn på grusti langs fjorden. Og den stien er meget fin. Det er også her, fra Sollerudstranda, at 10km-distansen joiner løypa. Med andre ord, alle fem distansene deler den siste mila. 


Grusstien langs Vækerøparken går ved vannkanten, der står en fotograf og tar bilder av alle passerende med Oslofjorden i bakgrunnen. Det gjelder å nyte denne grusstien, for plutselig er du ute på asfalten. Trøsten er at du ser  den aller siste drikkestasjonen på Thaugland. Dernest skal alle innom Bygdøy. Også kjent som strafferunden for dem som bor i Oslo og kan korteste vei inn til byen. :-) Men Ecotrail Oslo sitt konsept er ikke bare miljøbevissthet i valgene vi tar, løypa i seg selv skal vise de bynære grønne lungene. 
Bygdøy er bare 5km unna hovedstadens sentrum, men der beiter det kyr og hester, og om sommeren er det yrende badeliv på flere strender og svaberg. Og turister valfarter til museene. 


Runden om Bygdøy går på grussti, rundt et jorde via Bygdøy sjøbad. I år kan de som har løpt løypa før være oppmerksom på en endring ved 5km før mål. Se kart. Det merkes og det står løypevakt der. 
Fra Bygdøy og inn til Rådhusplassen er det asfalt og paddeflatt. 


Og når dere i år kommer til Rådhusplassen blir dere tatt imot av massiv rigging i forbindelse med et kommende stort arrangement. Men dere vil se hvor dere skal løpe. Følg våre høye strandflagg! 
Når dere har kommet over Rådhusplassen (langs sjøkanten) har dere 1 km igjen og da skal dere til venstre og opp Kontraskjæret og over historiske Akershus Festning før dere endelig kan strekke henda i været og smile til fotografen helt ute på kaikanten utenfor Fiskehallen. Yeah! 

Og dernest ligger medaljene, formet som hele løypas kartprofil, på rekke og rad med din distanse på. Det er vann og sportsdrikk, meget kortreiste fiskekaker til de fire lengste distansene og det er er en Diplomisbil i bagasjeområdet hvor alle kan hente seg en lollipop. I tillegg snack og annet. Du kan også evnt få litt plaster på såret eller mer av Norsk Folkehjelp som sitter der. Musikk, speaker og premieutdeling er også et must.

Når du har henta sekken din, kan du sette deg ned på Vippa, eller dingle med beina på kaikanten, og kose deg med resultatlista. 


Det gledes!